Att sätta lite färg på medeltiden

19 september, 2014 § 1 kommentar

Alla som varit i skogen i vita kläder vet att de snabbt blir skitiga. I alla fall om man är i skogen som jag. Det samma gäller medeltidskläder. Ett vilt spekulerande antagande är att medeltidsfolket också visste detta och att det är därför kläder ofta hade färg. Man kan såklart köpa ylletyg i de flesta färgerna, men att färga det själv är både enkelt och roligt. Detta inlägg tänkte jag skulle handla om de färger jag fått fram av vad naturen haft att erbjuda.

Renfana, redo för ett bad

Renfana, redo för ett bad

Mitt första försök att färga var med renfana, en växt man bland annat kan hitta längs vägar, på ängar och på ödetomter. Tyget jag färgade är en gråmelerad tuskaft som skulle bli en påsmössa av samma modell som den hittad i gravarna på Grönland. Jag klippte ut bitarna med väl tilltagen sömsmån och betade dem i vinsten och alun. Varför betade jag tyget? Linda sa till mig att göra det. Tydligen gör det så att ullfibrerna kan ta åt sig av färgen bättre.

Betningsbad, gråmelerat samt vit provbit

Betningsbad, gråmelerat samt vit provbit

Efter att ha betat tyget kokade jag blommorna i ungefär en timme innan jag tog bort växtmaterialet och tillförde tyget. De fick ligga i den rostfria grytan i en timme på ungefär 80 grader. Därefter tog jag upp bitarna och sköljde ur överskottsfärgen. Den sista sköljningen gjorde jag i ättiksvatten, något som tydligen motverkar att tyget bleks. Tyget blev inte alls gult som jag trodde, utan grönt. Eftersom jag inte hade några förväntningar på att lyckas blev jag ändå nöjd.

Färgat

En färgad bit mot ofärgad

vit och grå

Den vita provlappen fick exakt samma färg som Lindas gröna klänning har.

Efter att ha insett att det inte var jättesvårt att färga själv var det ju bara att planera nästa projekt. Den enda begränsningen är storleken på grytan då tyget kräver ett visst utrymme för att färgas jämt. Hosor blev nästa projekt, och för att minimera tygbitarna som var tvungna att ligga i badet samtidigt valde jag att göra ett par i miparti, dvs. ett ben i var färg. På Battle of Wisby 2013 plockade vi en ansenlig mängd valnötter. Dessa rensades och frös in i väntan på bättre tider. Dessa inföll på Ekenäs Riddarspel våren efter. Den, enligt sägnen, första grytan som Carnis ägde hade pensionerats från grötkokandet och extraknäcker numer som färgningsgryta. Över öppen eld färgade vi alltså med valnöt. Denna gång betade vi inte tyget utan slängde i det direkt. Färgen blev faktiskt ganska bra, om än lite fesig.

Tyget efter färgning. Tygstycket med jämn nederkant är samma gråmelerade som renfanan, övrigt är vitt.

Tyget efter färgning. Tygstycket med jämn nederkant är samma gråmelerade som renfanan, övrigt är vitt.

En hosa färgad, en kvar. Den andra hosan funderade jag länge över vad jag skulle göra med. Renfana igen? Nä.. Lök, försöka få den där djupa härliga färgen? Palla. Nä, björk fick det bli, trots att det viskades om att bladen skulle skördas kring midsommar om det skulle bli bra. Jag chansade, trots att det var mitten av augusti. Tyget kallbetades med alun (nyköpt, det gamla stod inte att finna någonstans) medans bladen fick koka i den rostfria färgningsgrytan (efter att jag tagit ut påsen med den gamla alunen, det var ju ett bra ställe att förvara den på). Ut med bladen, i med tyget och sedan fick det dra i en timme. Tyget blev verkligen jättejättegult, nästan självlysande, även om det mattades av lite.

Fyllegubbekissfärg. Eller björk, vilket man vill.

Fyllegubbekissfärg. Eller björk, vilket man vill.

Klassiska (13)70-talsfärger. Kommer bli de hetaste hosorna i stan!

Klassiska (13)70-talsfärger. Kommer bli de hetaste hosorna i stan!

Under hösten blir det förhoppningsvis lite hosbilder att vila ögonen på. Tills dess får ni nöja er med den färdiga mössan med tillhörande svettigt nylle.

Mössan på efter slaget vid Mästerby. Mössan får dubbla som utfyllning när jag slåss då min hjälm är lite stor.

Mössan på efter slaget vid Mästerby. Den får dubbla som utfyllning när jag slåss då min hjälm är lite stor.

Taggad: , ,

§ Ett svar till Att sätta lite färg på medeltiden

  • Martina skriver:

    Visst blir man tokig på det där med att man inte kan växtfärga med växter plockade efter midsommar?! Som om allt färgämne magiskt smiter iväg natten till midsommardagen… Hade faktiskt en lärare som varit ute och tokplockat blommor och torkat åt oss innan midsommar, eftersom vi inte började förrän i augusti och då skulle det ju inte finnas någon färg kvar i dem… Jag gick och hämtade min pärm från Bäckedal och plockade fram fyra-fem provkartor med garn i klara färger, allt växtfärgat med blad och blommor plockat i september… Klart det funkar! Kanske behövs det mer växtdelar, men inte som jag märkt iallafall.
    Och ja, jag var en vidrig elev! 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande Att sätta lite färg på medeltidennutidadåtid.

Meta

%d bloggare gillar detta: