En pälsfodrad hätta för bistra vintrar

19 september, 2014 § 1 kommentar

När midvinternattens isande vindar sliter i hakfläsket kan det vara gött att ha en varm och gosig hätta att gömma sig i. Tror jag. Jag är fortfarande i det teoretiska stadiet kring de tankarna då hättan ännu inte är fodrad och klar.

Hättor användes på bred front och i många olika versioner under medeltiden. Den som jag tagit sikte på för detta projektet är en lite längre variant som täcker axlarna och en bra bit ner på överarmarna. Ett exempel på denna långa hätta hittar vi i Lunds domkyrka, på korstolarna.

Han räfsar som en kratta

Han räfsar som en kratta, men håller sig i alla fall varm i sin hätta.

Jag syr i ett valkat grått ylletyg som förhoppningsvis hjälper till att hålla vätan ute. Tråden jag använder är lintråd som jag vaxar. Jag syr med efterstygn och fäller sedan sömmarna åt varsitt håll med pricksöm, undantaget sömmen mitt på hjässan samt kilen. Kilen syr jag på med kaststygn utifrån och fäller sedan båda sömsmånerna åt samma håll, den undre något inklippt. Detta lärde Andrea, min tillfälliga hätt-lärare, mig och tekniken återfinns på många av hättorna från Grönland. På huvudet fäller jag båda sömsmånerna åt samma håll med förhoppningen om att det inte ska bli lika blött.

koncentrerat

Sömnad på Bohus fästning under eventet Anno – En medeltida mötesplats

Pälsfodret kommer från en slaktad tantrock. Bitarna kastar jag ihop och sedan syr jag ihop fodret med hättan genom att vika in fållen vid huvudhålet och nederkant och sedan sy fast det med pricksöm. Jag nästar också fast det inne i hättan på några punkter för att det inte ska kasa runt.

Insidan av kilens topp. Sömsmånen fälld åt varsitt håll samt åt samma.

Insidan av kilens topp. Sömsmånen fälld åt varsitt håll ovan samt åt samma håll nedan.

När jag började med reenactment trodde jag av någon outgrundlig anledning att pälsfoder endast var för fint folk, men efter att ha läst igenom Eva Anderssons avhandling ”Kläderna och människan i medeltidens Sverige och Norge” (Göteborg, 2006) har jag sett att så inte är fallet. Så fodra på!

Hättan växer sakta fram. Fodret är inte riktigt klart.

Hättan växer sakta fram. Fodret är inte riktigt klart.

Annonser

Taggad: , , ,

§ Ett svar till En pälsfodrad hätta för bistra vintrar

  • […] Alle kjente forhistoriske rivehoder er rette, med ett tapphull for skaftet (funn fra Käringsjön 2-300-tall f.kr., Vimose 3-400-tall f.kr.). Denne formen finnes brukt opp i moderne tid i Nord-Sverige, Norge, Island og Færøyene, og finnes på Åland og i Finland. En yngre form med bakoverbøyd hode finnes avbildet i middelalderen, bl.a. på korstol fra Lunds domkirke fra siste halvdel av 1300-tallet. [Er det denne, avbildet på bloggen Nutida datid?] […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

Vad är detta?

Du läser för närvarande En pälsfodrad hätta för bistra vintrarnutidadåtid.

Meta

%d bloggare gillar detta: